In 2018 is een vervolg gegeven aan de uitvoering van de cultuurnota. In 2018 is het Cultuurfonds gestart met haar activiteiten. Het Cultuurfonds heeft een begin gemaakt met het verbinden van de cultuursector en het Edese bedrijfsleven. Dit wordt nog verder doorontwikkeld.
Cultura Erfgoed (netwerk voor cultuur en erfgoed) is in 2018 gerealiseerd. In 2019 wordt het programma verder doorontwikkeld met de partners: Cultura, Archief/Archeologie, Historisch Museum/Vereniging Oud Ede en Stichting Militaire Historie Ede.
De Stichting Militaire Historie Ede heeft een eigen locatie op het kazerneterrein betrokken, de Smederij.
In 2018 zijn de opdrachten uit het bestuursakkoord in gang gezet voor het laten uitvoeren van een behoefteonderzoek en het opstellen van een Cultuurprofiel voor de stedelijke regio Ede-Wageningen. Het Cultuurprofiel is eind 2018 aangeboden aan de minister van OCW. Het is besproken met OCW en zal voor 2019 leiden tot een verdere oriëntatie van de stedelijke regio. Het behoefteonderzoek zal in het tweede kwartaal van 2019 worden afgerond.
In 2018 is gestart met overleg binnen de 'streek' (Ede, Wageningen, Rhenen, Veenendaal en Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg) om te komen tot een streekomroep. De oriëntatie op een gezamenlijke streekomroep en verdere samenwerking wordt ondersteund door de stichting NLPO, de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen.
De Edese musea zijn in 2018 gestart met het 'Projectplan Innovatie Musea Ede' in samenwerking met Erfgoed Gelderland. Dit is een vervolg op het project Digitaal Tafelen.
In 2018 zijn stappen gezet in de voorbereiding van mogelijke uitgangspunten en scenario’s voor de invulling van het ‘Exposeum’. Deze worden in 2019 verder uitgewerkt.
Erfgoed
Monumentenzorg en Archeologie hebben in 2018 geopereerd op basis van hun wettelijke taken in de ruimtelijke ordening en op basis van de nieuwe beleidsnota ‘Erfgoed maakt Ede!’. Dat is een integrale nota die samen met het Archief is opgesteld, en in 2018 door de gemeenteraad is vastgesteld met een nader bepaald bijbehorend ambitieniveau.
Door Monumentenzorg zijn in 2018, in samenspraak met eigenaren, architecten, hoveniers of ontwikkelaars, zestig veranderplannen voor monumenten begeleid. Dat is meer dan ooit tevoren. Spraakmakend en bijzonder zijn onder meer de oplevering van de tot (atelier-) woningen en kantoren herbestemde stallen en de Arthur Koolkazerne op Maurits-Noord, de tot appartementen herbestemde legeringsgebouwen op de Elias Beeckmankazerne, en de restauraties van het Mausoleum op de Paasberg en de kerktoren in Ede. Daarnaast zijn er 34 subsidiebeschikkingen afgegeven ter stimulering van onderhoud en restauratie van Edese monumenten. Ook dit zijn aanzienlijk meer aanvragen dan in 2017. Op het gebied van erfgoedbescherming is in 2018 de lobby voor aanwijzing van de ‘Muur van Mussert’ als rijksmonument succesvol afgerond. Daarnaast zijn twee voormalige ziekenbarakken (Van Heutszlaan Ede) aangewezen als nieuwe gemeentelijke monumenten.
Door Archeologie zijn een 25-tal voornamelijk kleinere onderzoeken begeleid in het kader van ca. 150 vergunningtrajecten en planprocedures. Archeologische opgravingen in bijvoorbeeld het project Robert Kochlaan/Swammerdamlaan leverden bijzondere resultaten op. Hierbij zijn vondsten uit de Lineaire Bandkeramiek aangetroffen. Bijzonder, omdat dit vermoedelijk de meest noordelijke vindplaats van resten van deze cultuur is.