Preventieve ondersteuning

Programmadoelstelling

Programmadoelstelling

Preventieve inzet draagt bij aan een leefbaar en levendig Ede; gezonde en zelfredzame inwoners die ook voor elkaar klaarstaan. En Edese kinderen en jongeren die goed zijn voorbereid op deelname aan de samenleving.

Of je nu jong of oud bent, een beperking of chronische ziekte hebt of gezond bent, werkzaam bent of thuis zit, van Nederlandse afkomst bent of een andere culturele achtergrond hebt: de gemeente Ede bevordert dat iedereen zoveel mogelijk mee kan doen aan de Edese samenleving.
We zetten in op eigen kracht om de regie over het eigen welbevinden van inwoners zoveel mogelijk bij die inwoners zelf te laten. Vaak gaat dat helemaal vanzelf, soms is daar wat (preventieve) ondersteuning bij nodig.
Dat kan van alles zijn: informatie, advies, sociale contacten, lichte ondersteuning of een combinatie hiervan.

Om iedere inwoner van Ede zo zelfredzaam mogelijk te maken, willen we voorkomen dat er zorgen ontstaan. En als ze er zijn, dat ze zo klein mogelijk blijven en daardoor behapbaar blijven. Dat doen we door te investeren in een sterke sociale basis. Een sociale basis bestaat uit datgene dat inwoners zelf met en voor elkaar doen, al dan niet gestimuleerd/gefaciliteerd door vrijwilligers- en welzijnsorganisaties. Aangevuld door georganiseerde basisvoorzieningen zoals een buurthuis, een sportvereniging of een formulierenloket. Deze basisvoorzieningen zijn laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Een sterke sociale basis vormt het cement in de Edese samenleving. Het zijn de informele netwerken, inwonersactiviteiten en betekenisvolle relaties tussen inwoners onderling en tussen inwoners, professionals en de gemeente ter bevordering van sociale cohesie. Een sterke sociale basis werkt preventief. Voor mensen met een netwerk is informatie, advies en ondersteuning dichtbij. Daarnaast is er gericht preventief aanbod.

Investeren in de sociale basis en preventie doen we onder andere met partners in de wijken en te zorgen dat iedere inwoner van Ede onderdeel is van een sociaal netwerk. Niemand zit ongewild in een sociaal isolement. We zorgen dat inwoners van Ede goed weten waar ze terecht kunnen met vragen. Die toegang moet laagdrempelig en toegankelijk zijn en passen in het normale leven. Dat betekent dat informatie, advies en ondersteuning waar mogelijk daar is waar inwoners dagelijks komen: op scholen, kinderdagverblijven, wijkcentra en ontmoetingsplekken. We helpen inwoners van Ede om zelf- en samenredzaam te zijn.

In sommige gevallen is een sociaal netwerk tijdelijk niet voldoende. Als iemand formele hulp of ondersteuning nodig heeft om de eigen regie te behouden of weer terug te krijgen, dan biedt de gemeente uiteraard een vangnet. Kortdurend waar dat kan, langdurig als het nodig is. Door zoveel mogelijk informatie, advies en ondersteuning op maat aanwezig te laten zijn dichtbij mensen - dus in de wijken en op laagdrempelige ontmoetingsplaatsen - streven we ernaar te voorkomen dat er zorgen ontstaan. En als er zorgen zijn, dat ze klein en behapbaar blijven. Als er zowel informele als formele ondersteuning nodig is, dan zorgen we voor goede en snelle verbinding tussen beide vormen, zodat inwoners van Ede zo snel mogelijk de passende ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Veel (vrijwilligers-)organisaties doen aan preventie. Zo voorkomen we vroegtijdig dat mensen niet langer meedoen of helpen we inwoners juist om weer ergens bij betrokken te zijn. De gebiedsagenda’s vormen belangrijke vertrekpunten bij datgene wat er in de wijken wordt ondernomen. De inwoners van Ede hebben hun bijdrage geleverd aan de gebiedsagenda’s en aangegeven wat voor hun wijk of buurt belangrijk is.
Naast de maatschappelijke effecten uit onder andere de gebiedsagenda’s heeft de gemeente ook wettelijke taken en wil de gemeente specifieke doelen bereiken. We zetten bijvoorbeeld actief in op preventie op het gebied van hechting, echtscheidingsproblematiek, of thuiszitters.

Een belangrijke ontwikkeling die is ingezet en groeit zijn de inwonersinitiatieven. Inwoners van Ede weten vaak zelf heel goed waar zijzelf en/of hun buurt/wijk behoefte aan heeft. En met enige ondersteuning kunnen zij vaak van grote betekenis zijn. De komende jaren blijven we werken aan de uitdaging die dit met zich meebrengt:
hoe werken we effectief samen met de inwoners van Ede en geven we hen de ruimte om activiteiten te ontplooien om hiermee de zelfredzaamheid en samenredzaamheid te vergroten? En hoe kunnen we waar nodig deze activiteiten verduurzamen?

Op het terrein van onderwijs ondersteunen we daar waar nodig. Dit doen we onder meer door het voorkomen en terugdringen van verzuim en voortijdig schoolverlaten en het verminderen van onderwijsachterstanden. Daarbij hebben we specifiek aandacht voor het tegengaan van discriminatie en een sluitende aanpak voor kwetsbare jongeren.

Met betrekking tot gezondheid willen we dat alle inwoners van Ede in staat zijn om gezonde keuzes te maken. We investeren in bewustwording over de noodzaak van een gezonde leefstijl en het aanbieden van mogelijkheden om dit te bereiken. We geven voorlichting over gezond eten en bewegen, over alcohol- en drugsgebruik en we stimuleren een gezonde leefstijl in samenwerking met onder andere scholen, gezondheidscentra en relevante wijkpartners.