Een sterke sociale basis
In 2018 is een breed gedragen visie op de sociale basis en preventie voorbereid. Deze visie wordt in 2019 ter besluitvorming voorgelegd. Een sterke sociale basis is randvoorwaardelijk voor de gehele transformatie in het sociaal domein. Een sterke sociale basis is nodig om te kunnen normaliseren en mensen eigenaarschap te kunnen laten nemen. Het belang van informele steun wordt meer erkend. En we kijken hoe dit een centrale plek kan innemen wanneer er vragen zijn van inwoners.
Er is draagvlak om het versterken van de sociale basis in de praktijk met partners vorm te geven. Verbinding met andere beleidsdomeinen moet ertoe leiden dat we preventieve oplossingen en ondersteuning kunnen bieden vanuit de sociale basis. Is nauwere en meer structurele afstemming met gebiedsmanagers en afstemming over activiteiten uit de Gebiedsagenda’s van inwoners. Dit wordt in 2019 verder geïntensiveerd.
Vrijwillige inzet neemt toe
In 2018 zagen we het aantal, de omvang en het bereik van vrijwilligersorganisaties toenemen. Met de grotere inwonersinitiatieven zijn we intensiever in gesprek over het verduurzamen van hun inzet. Hierbij kijken we intensiever hoe zij bijdragen aan de doelen uit de Gebiedsagenda’s. Met vrijwilligersorganisaties werken we aan het beter inzichtelijk maken van hun maatschappelijke effecten.
Laagdrempelige ontmoeting en huiskamers van de toekomst
De Buurt-, Wijk- en Dorpshuizen werken vanaf 2018 meer doelgericht op basis van hun jaarplannen. BWD-huizen worden gestimuleerd om meer samen te werken met andere organisaties / initiatieven in de buurt en een vraaggericht programma-aanbod te creëren. BWD-huizen krijgen subsidie om de ‘stenen’ (de vaste lasten) te kunnen dekken. Daarnaast kunnen ze aanspraak maken op subsidie voor nieuwe activiteiten die aantoonbaar vraaggericht zijn en ontmoeting en sociale cohesie versterken. Laagdrempelige ontmoetingsplekken in de wijk zien we als belangrijke succesfactoren voor het opbouwen van sociaal netwerk en mogelijkheden voor iedereen om mee te kunnen doen.
Preventief jeugdbeleid sterker in positie (voorkomen is beter dan genezen)
In het nog vast te stellen jeugdbeleidsplan (Q2 2019) krijgt preventief jeugdbeleid een prominente plek.
In 2018 is een preventiematrix is opgesteld. Deze biedt overzicht en inzicht in preventieve interventies op verschillende niveaus. Hiermee wordt duidelijk waar al voldoende aanbod is en waar we de komende periode moeten investeren, mede door mogelijk minder inzet van jeugdhulp. Veilige hechting en problematische echtscheidingen waren speerpunt in 2018 en blijven dit in 2019. Uitvoering krijgt vorm via JGZ, CJG en hun netwerkorganisaties.
Vanuit het CJG krijgt het integrale collectieve jeugdaanbod steeds meer vorm en inhoud. Partijen werken samen en stemmen hun aanbod op elkaar af. Waar mogelijk verzorgen we het aanbod in samenwerking met ouders en buurtinitiatieven (zoals een Opvoedcafé of Peuterinloop).
In 2018 is in Veldhuizen een preventieve community-aanpak gestart en dat levert resultaten op. De inzet van een informeel sleutelfiguur binnen de gemeenschap, die vanuit een vertrouwensband contact kan maken, levert op dat inwoners eigenaarschap nemen. Wijkpartners werken samen in de aanpak van complexe problematiek achter de voordeur.