Preventieve ondersteuning

Onderwijsondersteuning

Onderwijsachterstandenbeleid
De VVE- en reguliere peuteropvang wordt vraaggericht gefinancierd. De voorlopige cijfers 2018 laten een daling zien in het gebruik. Ouders ervaren door nieuwe regelgeving meer drempels bij de aanvraag van peuteropvang.  Dit is een landelijk beeld. In 2019 wordt een speciale VVE-toeleider aangesteld om ouders hierin ondersteuning te bieden.   

Met ingang van 1 januari 2019 worden er landelijk hogere kwaliteitseisen gesteld aan kindcentra en vindt een verruiming plaats van het aantal VVE-uren opvang per week, van 10 naar 16 uur. Tegelijkertijd is Ede nadeelgemeente, waardoor de Rijksbijdrage daalt met € 0,2 miljoen. Kortom: meer taken met minder rijksbudget. In 2018 is daarom samen met de betrokken partners een nieuw beleidskader gerealiseerd voor zowel Onderwijsachterstandenbeleid, peuteropvang en onderwijsondersteuning. Met daarin een aangepaste inhoudelijke en financiële koers. Ter voorbereiding op de nieuwe werkwijze is strak gestuurd op de budgetten, waardoor op enkele producten in 2018 sprake was van een eenmalige onderbesteding.

Leerplicht/VSV: voor een grotere groep jongeren is het reguliere onderwijs of de reguliere wegen naar het vinden van werk niet eenvoudig of de beste weg. Deze jongeren hebben (extra) hulp nodig bij het succesvol doorlopen van een opleiding of het vinden van en behouden van werk. Gemeente, onderwijsinstellingen en betrokken partners denken met elkaar na over welk aanbod nodig is voor deze groep.

ga terug