We zien de noodzaak om zorg en welzijn nadrukkelijker te verbinden met de beleidsvelden armoede, inkomen
en schulddienstverlening. We stimuleren (financiële) zelfredzaamheid voor een beter perspectief voor een
individu of een gezin. Zodat ook deelname aan de samenleving wordt gestimuleerd en meer inwoners
schuldenvrij zijn. Er zijn hiervoor in 2018 meerdere projecten gestart:
- Schouders eronder
Vanuit het Ministerie van SWZ heeft de afdeling Inkomen & Schulddienstverlening deelgenomen aan het project 'Schouders eronder'. Daaronder vallen de volgende deelprojecten:
- Project 'Voorzorg uit nazorg'. Dit product richt zich op een programma voor inwoners als de schuldsanering ten einde loopt. Doel van de nazorg is een goed financieel beheer, zodat klanten geen nieuwe schulden maken. De toekomst van de inwoners zou schuldenvrij moeten zijn en er is sprake van financiële zelfredzaamheid.
- Project is preventie. Ludieke voorlichting op scholen over 'hoe' schulden kunnen ontstaan. Samen met het middelbaar onderwijs ontwikkelen we methodieken die jongeren aanspreken, denk aan een film of een spel. In 2019 hopen we een concreet product te krijgen.
- Project 'Op tijd erbij' heeft ervoor gezorgd dat in 2018 leden van de sociale teams en consulenten van de schulddienstverlening samen op pad gingen naar inwoners waar het vermoeden was van grote een betalingsachterstand in de vaste lasten. Het aanbod is dan 'U kunt door ons geholpen worden?', weliswaar op vrijwillige basis. Dit heeft geresulteerd in een aantal gezinnen die zich gemeld hebben bij de schulddienstverlening. Hierdoor wordt het ontstaan van grote financiële problemen voorkomen. Dit heeft vervolgens invloed op het ontstaan van stress en verdere andere sociale problemen.
- Deelname aan de pilot Ede Zuid
Inwoners van niet Nederlandse komaf werken intensief samen met consulenten van de gemeente Ede. De cursus 'Omgaan met geld' wordt samen gegeven, hierdoor bereiken we de doelgroep van statushouders in deze wijk. Ook doorbreken we de taalbarrière door de simultane vertaling in verschillende talen van de statushouder.
- Laaggeletterdheid
Bij de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal voor de cursus Rechten en plichten wordt rekening gehouden met laaggeletterdheid. Een aantal instructiefilmpjes zijn aangepast en zijn zodanig van aard dat iedere inwoner de instructie begrijpt. Daarnaast besteden we nadrukkelijk aandacht aan het bevorderen van laaggeletterdheid via volwasseneneducatie en bij toeleiding naar werk.
- Individueel maatwerk
Bij elke aanvraag voor bijstand of bijzondere bijstand kijkt de consulent naar de leefwereld van de klant om van hieruit te bepalen welke maatregelen nodig zijn. Daarbij streeft de consulent in haar begeleiding naar financiële zelfredzaamheid. Dit kan betekenen dat tijdelijk betalingen worden overgenomen, budgetbeheer nodig is of extra ondersteuning bij het voorkomen van een huisuitzetting. Maar ook inwoners met lage inkomsten en toch extreme hoge zorgkosten kunnen een beroep doen op de gemeente voor ondersteuning als zij niet adequaat of onvoldoende verzekerd zijn.