Economie, Arbeidsmarkt en Mobiliteit

Economische ontwikkeling

We werken aan voldoende randvoorwaarden zodat bedrijven kunnen bijdragen aan een gevarieerde werkgelegenheid, gericht op de kwaliteiten van de Edese beroepsbevolking en op de kansen die Ede en de Regio FoodValley bieden. Dit bereiken we door het bedrijfsleven en startende organisaties te ondersteunen om succesvol te zijn en nieuwe bedrijven aan te trekken. We zorgen dat ons vestigingsklimaat aantrekkelijk blijft en ruimte biedt aan nieuwe bedrijven uit diverse sectoren. Dit doen we onder meer door voldoende bedrijventerrein beschikbaar te hebben, met aantrekkelijke grondprijzen en een naar buiten gerichte klantbenadering. Ook versterken we het (internationale) vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen. Het Agrofood-cluster van bedrijven en kennisinstellingen draagt bij aan extra werkgelegenheid in Ede en de regio en aan een hoogwaardig voorzieningenniveau. De komst van het World Food Center (WFC) bij station Ede-Wageningen zien we als een stimulerende factor. We stimuleren en faciliteren binnen de hele gemeente een aantrekkelijk aanbod van voorzieningen op het gebied van bedrijventerreinen, detailhandel, recreatie en toerisme voor inwoners en bezoekers, met speciale aandacht voor een levendig centrum.

Economie
In 2018 wordt op het gebied van bedrijventerreinen de aandacht verdeeld over een aantal zaken.
Bij de verkoop van bedrijfskavelsop Food & Businesspark (voorheen de Klomp Oost genoemd) vormt de doorontwikkeling van een (regionaal) ecosysteem waarin de bedrijven en instellingen kunnen en willen landen de centrale leidraad. Diverse factoren creëren gezamenlijk een ecosysteem, een aantrekkelijke omgeving om te ondernemen voor zowel de startende ondernemer als de multinational.
Verder zoeken wij samen met ondernemers naar de revitaliseringskansen en mogelijkheden op bestaande bedrijventerreinen en stellen wij plannen op voor ontwikkelingen van lokale bedrijventerreinen (zoals bijvoorbeeld in Harskamp, Ederveen en Lunteren). In navolging van de regionale bedrijventerreinplanning zoals vastgelegd in de Regionale Visie Werklocaties wordt ook het onderdeel kantoren in regionaal verband opgepakt.
In 2018 voeren wij de retailvisie uit die in 2017 is vastgesteld. Dit betreft de uitvoering van het actieplan. Het instellen en begeleiden van een subsidieregeling voor ondernemersverenigingen is in uitvoering. Uitvoering van standplaatsenbeleid, inventarisatie planologische ruimte en samen met de ondernemersverenigingen werken naar compacte kernwinkelgebieden zijn een aantal voorbeelden uit het actieplan. De accountmanager retail vervult hierin een belangrijke rol.

Arbeidsmarkt
In 2018 investeren wij in een verdere door ontwikkeling van het regionale werkgeversservicepunt. Vanuit de samenwerking met de nieuwe organisatie Werkkracht BV zetten we in op innovatieve allianties met werkgevers en stimuleren wij sociaal ondernemerschap.

Samen met Triple Helixpartners verdiepen we vanuit de Strategische Arbeidsmarkttafel (STAM) ons inzicht in de gezamenlijke opgave. Ook investeren we in acties en beleid voor het verkleinen van de mismatch op de arbeidsmarkt.

ga terug