Grote projecten

Project Parklaan

Doel
De Parklaan is nodig voor een goede ontsluiting van de nieuwe ontwikkelingen op de Kazerneterreinen, de Spoorzone en het Enkaterrein. De Parklaan biedt een oplossing voor verkeerskundige problemen aan de oostkant van Ede en is tevens onderdeel van de KennisAs Ede-Wageningen.

Stand van zaken
Het bestemmingsplan voor de Parklaan (vastgesteld op 28 januari 2016) is per eind 2018 nog niet onherroepelijk. Er is door drie partijen (appellanten) beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State. Sinds maart 2016 loopt er een beroepsprocedure bij de Raad van State. Vanwege de discussie over de Programmatische Aanpak Stikstof is deze aangehouden.
Vanwege de onzekerheid over de uitkomst en planning van de beroepsprocedure is er in 2018 overleg geweest met de appellanten. Doel was om te komen tot overeenstemming over een aangepast ontwerp van de Parklaan. Het constructieve overleg resulteerde op 18 december 2018 in een, door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde, overeenkomst en aangepast ontwerp voor het gedeelte Enkalaan - onderdoorgang A12.

De overeenstemming met de appellanten betekent dat zij hun beroep intrekken, nadat besluitvorming over het Voorlopig Ontwerp door de gemeenteraad heeft plaatsgevonden. Het bestemmingsplan Parklaan is dan onherroepelijk. De Parklaan kan op basis van dit bestemmingsplan worden aangelegd. In aansluiting op het raadsbesluit wordt de strategie voor het vervolg bepaald om te komen tot de aanleg van de Parklaan.

Vooruitlopend op een onherroepelijk bestemmingsplan heeft de gemeenteraad in december 2016 het krediet voor de aanleg van de Parklaan beschikbaar gesteld en is een uitvoeringsorganisatie opgezet.

In 2018 zijn met Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland nadere afspraken gemaakt over de aanleg van het kruispunt Poortwachter. Het college van burgemeester en wethouders heeft de overeenkomsten met partijen in juni vastgesteld. Voor de aanleg van de Parklaan zijn nog twee grondaankopen nodig. Voor beide aankopen is minnelijke overeenstemming bereikt; de koopovereenkomsten zijn begin 2019 voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.

Financiën boekjaar

bedragen x € 1.000

2018

Begroot

Werkelijk

Verschil

Toelichting

Kosten

2.396

1.722

674 V

Besteding bouwkosten blijft achter doordat de aanleg van de ontsluiting van de Mauritskazerne niet in 2018 is gestart.

Hogere verkoopopbrengst op in eerder stadium verworven opstallen.

Opbrengsten

200

325

125 V

Het voordelige resultaat in 2018 heeft geen effect op het verwachte projectresultaat Parklaan. De kosten worden in een later stadium alsnog gerealiseerd.

Businesscase

reële bedragen x € 1 miljoen

Investering

Dekking

Reeds gerealiseerd (boekwaarde)

12,9

Provincie Gelderland (GSO-4 en MIAM)

6,5

Nog te maken kosten

52,1

Provincie Gelderland (NSL, luchtkwaliteit)

0,6

Bijdrage algemene dienst gemeente Ede

3,7

Bijdragen derden ten behoeve van realisatie Poortwachter

2,2

Bijdragen bovenwijks

52,6

Rentevergoeding

3,0

Dotatie naar Spoorzone

-3,6

Totaal

65,0

65,0

Resultaat (reëel)

0,0

Binnen het beschikbare krediet is geen risicoreserve begroot. Het voordoen van de risico’s leidt tot onvoldoende budget voor de realisatie van de Parklaan. De risico's worden meegenomen in de berekening van het benodigde weerstandsvermogen van de gemeente.

Risico's

  • Hogere prijsstijgingen dan waar in de kredietaanvraag in 2016 rekening mee is gehouden.
  • Reguliere uitvoeringsrisico's.

Belangrijk (groot) risico is de langere doorlooptijd van het bestemmingsplan procedure, waardoor vertraging ontstaat in de uitvoering (kostenontwikkeling loopt door, extra plankosten noodzakelijk, tijdelijke maatregelen noodzakelijk, risico op deadline subsidies). Met de overeenstemming met de partijen die beroep hebben aangetekend bij de Raad van State en de verkregen Wnb-vergunning valt dit risico weg. Een verdere vertraging in de doorlooptijd van het project is hiermee voorkomen.