Ruimtelijke ontwikkeling

Woningmarkt

De Woningmarkt is booming. De productie in Ede is de afgelopen jaren enorm hoog. In 2018 zijn ruim 1.000 woningen opgeleverd. Het aanbod aan woningbouwlocaties neemt snel af. Aan de kant van de bouwsector is er sprake van een beperkte capaciteit aan arbeid. Ook zijn materialen zijn beperkt leverbaar en stijgen de kosten van arbeid en materiaal. Het aantal bouwinitiatieven is enorm groot. Dit alles leidt economische gezien tot een aanbiedersmarkt. Dit is de marktsituatie waarin de bouwers en aanbieders een gunstige prijs en transactievoorwaarden kunnen bedingen en keuzemogelijkheden hebben voor goederen of diensten, veelal veroorzaakt doordat het de vraag het aanbod overtreft. Dit levert een gunstige markt op voor aanbieders van woningen. Bouwers/ontwikkelaars kunnen veelal bepalen welke projecten zij willen oppakken. Vaak zijn dat de projecten waar hoge marges gerealiseerd kunnen worden. Het is duidelijk dat de realisatie van projecten met sociale huur- en koopwoningen onder druk staat.

We hebben een Integraal Programmamanagement Wonen (IPW) opgesteld. Daarin leggen we de uitgangspunten vast voor woningbouw.

Ook is er een start gemaakt met het beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten. De raad heeft daar voor de zomer een besluit over genomen. Dat wordt nu uitgewerkt in een set met beleidsmatige uitgangspunten die worden gebruikt als toetsingskader voor nieuwe initiatieven.

We hebben nieuwe prestatieafspraken gemaakt voor 2019 met de corporaties Woonstede en Plichtgetrouw en de huurdersvertegenwoordigers. Deze zijn in december 2018 ondertekend.

Het project 200+200 (extra sociale woningbouw) is afgerond. Het project krijgt een vervolg in het project 1000-1200 sociale huurwoningen voor de periode tot 2027. Ook zijn we gestart met een inventarisatie van transformatielocaties voor woningbouw. Het is de bedoeling dat op deze locaties een deel van de sociale opgave en de opgave voor wonen en zorg wordt gefaciliteerd.

Er is een start gemaakt met de voorbereiding voor een nieuw Huisvestingsverordening die per 1 juli 2019 in werking moet treden. Deze vervangt de vigerende huisvestingsverordening die in 2015 van kracht is geworden. Een Huisvestingsverordening is alleen - en voor maximaal vier jaar - toegestaan als er aantoonbaar schaarste is op de woningmarkt.

De beleidsnotitie betaalbare huur- en koopwoningen is in 2018 geschreven. Deze gaat in Q1 van 2019 voor behandeling naar het college en de gemeenteraad. In deze notitie actualiseert het woonbeleid. Er staan voorstellen in hoe we voldoende sociale woningen realiseren. En ervoor te zorgen dat deze bij de juiste doelgroep terecht komen en ook duurzaam beschikbaar blijven voor de doelgroep. In de notitie geven we een aanzet voor concrete acties en inzet/ontwikkelingen van instrumenten om de gestelde doelen te bereiken.

Ook zijn er belangrijke resultaten geboekt bij de versoepeling van de regionale woningbouwprogrammering met de Provincie.

ga terug