Preventieve ondersteuning

Maatschappelijke ondersteuning

Preventieve maatschappelijke ondersteuning

1.

Stimuleren van initiatieven van bewoners die zich willen inzetten voor hun straat, buurt of wijk via sociaal werkers en wijkregie en monitoren of dit aansluit bij de behoeften van inwoners.

2.

Uitvoeren activiteiten uit de nota Mantelzorgbeleid.

3.

Afstemmen van inzet vrijwilligers op doelstellingen gebiedsagenda (waar mogelijk).

4.

Uitvoeren project 'Ede Inclusief' op basis van de Routekaart Ede Inclusief met als resultaten: Aanpassingen en borging in beleid, bevorderen van inclusie in co-creatie met de samenleving en stimuleringsprikkels aan de samenleving voor doorvoeren van veranderingen.

Toelichting

Uitvoeren mantelzorgbeleid: in 2018 is verder gewerkt aan de uitvoering van het mantelzorgbeleid. Rond zichtbaarheid, waardering en thuisondersteuning verloopt dit positief. Thema’s als jonge mantelzorgers en respijt blijven intensieve aandacht en doorontwikkeling vragen.

Maatschappelijke begeleiding statushouders

1.

Stimuleren van initiatieven van bewoners die zich willen inzetten voor hun straat, buurt of wijk via sociaal werkers en wijkregie en monitoren of dit aansluit bij de behoeften van inwoners.

2.

Verbinding met activiteiten wijkregie, Sociaal Teams, Woonstede, Vluchtelingenwerk (volgens afspraken die gemaakt zijn tussen deze partijen).

Preventieve jeugdhulp

1.

De jeugdactiviteiten in overleg met uitvoerende partijen en wijkregie verder herijken zodat ze aansluiten bij wat nodig is in de wijk (de gebiedsagenda’s).

2.

Het CJG wordt meer onderdeel van de gebiedsstructuur en staat in nauwe relatie met de gebiedsmanager.

3.

Het collectieve aanbod van preventieve ondersteuning bij opvoeden en opgroeien (trainingen, cursussen, gespreksgroepen) bij het CJG organiseren en continu laten aansluiten bij de vraag/behoefte van ouders en opvoeders.

4.

Door middel van een pilot vroegtijdige(re) inzet van schoolmaatschappelijk werk in het voortgezet onderwijs wordt inzet van preventieve hulp versterkt. De kans op schooluitval wordt
kleiner.

5.

Door middel van een convenant wordt een krachtige impuls gegeven aan het toepassen van de Meldcode Kindermishandeling.

6.

Het evalueren en zo nodig herinrichten van de sociale infrastructuur, waaronder de Sociaal Teams. Door de gemeente en de samenwerkingspartners (die samen in een stuurgroep zitten) is uitgesproken dat we de samenwerking doorontwikkelen, zodat de huidige knelpunten op korte termijn kunnen worden opgelost.

7.

Het voorkomen van hechtingsproblematiek is een blijvend aandachtspunt in de preventieve zorg voor de jeugd.

Toelichting

Toelichting bij punt 4: Gezien het bewezen succes van deze inzet is de pilot in 2019 voortgezet en uitgebreid.

ga terug