Kwaliteit leefomgeving

Kwaliteit leefomgeving

Klimaatverandering

1.

We brengen de effecten van klimaatverandering nader in beeld door het uitvoeren van een klimaatstresstest.

2.

We gaan het hydraulisch functioneren van het rioleringsstelsel in beeld brengen door het opstellen van een Basis Rioleringsplan (BRP).

3.

We stellen een communicatieplan voor riolering op en voeren dit uit, mede met het oog om gebruikers van de riolering (bewoners, bedrijven) te inspireren met mogelijkheden om te komen tot een duurzaam waterbeheer.

4.

We onderzoeken de inzet van bomen om de gevolgen van de klimaatverandering (klimaatadaptatie) deels op te vangen (vasthouden fijnstof; tegengaan hitte-eilanden en dergelijke).

5.

We wijzen bewoners er met de actie Steenbreek op dat klimaatverandering
een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor de overheid en bewoners. De actie Steenbreek staat voor het verwijderen van stenen en het vergroenen van tuinen. Hierdoor kan regenwater makkelijker infiltreren en gaan we hittestress tegen door struiken en bomen te planten.

Toelichting

4.

Op 1 juni is de Klimaateffectatlas gelanceerd en daarmee ook de stresstest, om kwetsbaarheden in beeld te brengen voor de gemeente Ede. Met de vaststelling van de programmabegroting zijn ook de middelen beschikbaar gesteld om te komen met een strategische aanpak op klimaatadaptatie in 2019. Daarin zullen we bestaande inzichten actualiseren met het hydraulisch functioneren van het rioolstelsel. Ook werken we de inzet van groen-blauwe oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan nader uit.

5.

Met Operatie Steenbreek zijn we in 2018 begonnen met het formeren van een klankbordgroep bestaande uit bewoners, bedrijven en gemeente. Vanuit de klankbordgroep benaderen we bewoners met informatie en acties over het vergroenen en afkoppelen van de eigen tuin. In 2019 zetten we deze ontwikkeling voort vanuit projecten en de klankbordgroep.

SamenWerkBedrijf

1.

Partnerschap van Permar is per 1 januari 2018 gestopt en overgenomen door 'Werkkracht'.

2.

In 2018 worden de ervaringen en resultaten van het SWB geëvalueerd om een besluit te kunnen nemen over het vervolg na de pilot.

3.

De exploitatie van het SamenWerkBedrijf wordt conform begroting uitgevoerd.

Toelichting

2.

Is afgerond, besluit is genomen.

3.

De exploitatie wijkt af. De financiële verklaring wordt onder het kopje 'Wat heeft het gekost?' toegelicht.

Spelen

1.

We gaan onderzoeken wat de jeugd, van peuter tot tiener, wil op het gebied van buiten spelen. In het in 2018 op te stellen speelbeleidsplan staat hoe we de wensen vorm gaan geven en wat we gaan doen om speelplekken zo in te richten dat we zo veel mogelijk tegemoet komen aan de wensen van de jeugd.

Toelichting

1.

Het is niet gelukt om in 2018 het speelbeleid op te pakken. Het staat op de planning om hier in 2019 mee aan de slag te gaan.

Wegbeheer

1.

In 2017 is een plan opgesteld, waarin voor de periode van 2017 tot en met 2020 de manier vastgelegd is hoe op strategisch en tactisch niveau wordt omgegaan met het wegbeheer.

Beleidsplan Openbare Verlichting

1.

In 2018 wordt het beleidsplan openbare verlichting opgesteld voor de periode van 2018 tot en met 2023. Dit plan is richtinggevend voor de manier waarop we de openbare verlichting gaan beheren. We beschrijven wat we willen bereiken (effecten buiten zoals veiligheidsgevoel) en hoe we dat gaan doen.

Toelichting

1.

Verwachting is dat dit afgerond wordt medio 2019.

Integrale programmering

1.

De onderhoudswerken voor het beheer van de openbare ruimte worden met alle disciplines (intern en extern) afgestemd om zoveel mogelijk 'werk met werk' te maken. De overlast voor inwoners en bedrijven wordt beperkt en zo werken we ook kosten efficiënter.

2.

De planning van al deze op elkaar afgestemde werken, het uitvoeringsprogramma, publiceren we, waardoor inwoners en bedrijven in een vroeg stadium geïnformeerd worden over werkzaamheden die in 2018 plaatsvinden.

3.

De samenwerking met en inbreng van bewoners, o.a. via dorpsraden, in de wijken vinden we hierbij van groot belang.

Burgerparticipatie

1.

Bij de uitvoering van projecten worden de bewoners/ ondernemers steeds meer betrokken. Zo betrekken we bewoners bij de projecten in Ede centrum al in het begin, zodat zij hun wensen kunnen aangeven (Markt, Grotestraat, Kuiperplein). Ook zijn er goede voorbeelden van initiatieven die vanuit bewoners komen die worden opgepakt, zoals de aanleg/ inrichting van de Ganzeweide en de Flower-Poweractiviteitenwagen. Getuige de vele aanvragen weten bewoners het programma Ede Doet ook goed te vinden en komen hieruit ook veel initiatieven voort.

ga terug