Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Invoering rechtmatigheidsverklaring

In de Meicirculaire 2018 is door de minister van BZK aangekondigd dat in 2021 de rechtmatigheidsverantwoording ingevoerd wordt. Via deze verantwoording zal het college van burgemeester en wethouders de rechtmatigheid verantwoorden aan de gemeenteraad.

Op dit moment verstrekt de accountant een controleverklaring met een oordeel over de getrouwheid én de rechtmatigheid bij de jaarrekening. In de toekomst geeft de accountant alleen nog een controleverklaring af met een oordeel over de getrouwheid van de jaarrekening. Wij moeten als college de rechtmatigheidsverantwoording opnemen in de jaarrekening. Onze accountant dient vervolgens vast te stellen of de rechtmatigheidsverantwoording een getrouw beeld geeft van de werkelijkheid.

Nog niet duidelijk is op welke wijze de rechtmatigheidsverantwoording tot stand komt. Dit neemt niet weg dat wij, mede op advies van onze accountant, beginnen met de voorbereidingen. Wij willen hierbij gebruik maken van de gefaseerde aanpak die onze accountant heeft ingebracht. Het streven is dat wij in 2020 voorbereid zijn en kunnen 'proefdraaien'. De hieruit opgedane lessen kunnen we dan in 2021 toepassen.

De gefaseerde aanpak ziet er als volgt uit:

Inmiddels participeren wij ambtelijk in een (landelijke) kerngroep om de doorontwikkeling verder door te zetten, waarbij tevens gekeken wordt in hoeverre verdere digitalisering en data-analyse dit kan ondersteunen. Hier ligt de kans om toe te werken naar een breder ‘In-Control-Statement’, dat ook gericht is op de doelmatigheid en doeltreffendheid, een optie die wij zeker meenemen. Hierbij ligt een nauwe relatie met de verdere doorontwikkeling van ons risicomanagement.

Wij zijn voornemens de Auditcommissie en Raadswerkgroep Programmabegroting bij deze doorontwikkeling te betrekken.