Organisatie
In 2018 ging veel goed binnen de organisatie en was er het nodige om trots op te zijn. We hebben veel inhoudelijke kwaliteit en talent in huis. Door medewerkers wordt bezield gewerkt aan het realiseren van de opgaven van de gemeente en de ambities van het bestuur.
Maar het kan ook (nog) beter. In de analyse van Hiemstra & de Vries die medio 2018 van de organisatie is gemaakt, kwamen een aantal vraagstukken naar voren die aangepakt moeten worden. Dit moet het functioneren van de topstructuur van de directie verbeteren. In hoofdzaak komt het erop neer dat de Edese samenleving en het politiek bestuur een nog meer samenhangende en slagvaardige aanpak vragen. Dit betekent dat de gemeentelijke organisatie zich niet altijd verticaal organiseert langs beleidslijnen of clusters. Maar dat de organisatie ook opgavengericht, vraaggericht en ketengericht denkt en werkt. Dit vraagt om een organisatie die flexibel en wendbaar kan inspelen op veranderingen in wet-en regelgeving en in verbinding staat met burgers, maatschappelijke partners en ondernemers. De verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden zo laag mogelijk (als verantwoord) in de organisatie gelegd en medewerkers krijgen ruimte en vertrouwen. In september 2018 is gestart met het voorbereiden van een wijziging van de topstructuur. In 2019 wordt de wijziging doorgevoerd.
Daarnaast is aandacht voor de organisatiecultuur. Organisatiecultuur is van groot belang en behoeft permanent onderhoud opdat zij functioneel blijft met het oog op de veranderde eisen van de samenleving en van burgers, partners en ondernemers van de gemeente Ede. We kijken in de eerste plaats naar de kracht van het huidige cultuurbeeld. Zoals het onderzoek van Hiemstra & de Vries aangeeft: er is ook veel goeds te behouden. Daarnaast willen we situaties van non-interventiegedrag, verkokerd handelen en elkaar niet aanspreken laten bewegen naar een meer pro-actieve cultuur.
In de meerjarenbeleidsvisie en de Programmabegroting 2019-2022 is aanvullend € 2 miljoen geïnvesteerd in de bedrijfsvoering. In 2018 zijn tekorten ontstaan in de bedrijfsvoering van de organisatie. Deze zijn teruggedrongen door scherper te sturen budgetten, mede door de bevestiging van de principes van budgetdiscipline, maar ook waren extra investeringen in ICT, facilitair en Personeel en Organisatie benodigd om de basis op orde te maken of het huidige niveau te handhaven. Binnen de ICT stijgen kosten van licenties en contracten en is door groei van data en gebruikers meer beheer nodig. Voor de facilitaire functie kiezen we ervoor huidige dienstverlening van eigen personeel op basis van inclusie, duurzaamheid en Food te handhaven in tegenstelling tot eerdere besluitvorming om dit te outsourcen. Om te zorgen dat de gemeente Ede een aantrekkelijke werkgever blijft, is extra aandacht nodig voor Personeel en Organisatie, onder andere mobiliteit, recruitment en inclusie in een krappe arbeidsmarkt. De bedrijfsvoering blijft hiermee in evenwicht met de ambities van de gemeente Ede.
Financiën
In samenspel met de Raadswerkgroep Programmabegroting is in 2018 een start gemaakt met de evaluatie van de prestatie-indicatoren in onze P&C-cyclus. Aan de hand van programma 5 Ruimtelijke Ontwikkeling ontwikkelen we een methode om kracht en inzicht van de indicatoren de verbeteren. Het doel is om meetbaarheid, rapportagefrequentie, streefwaarden en toelichting te verbeteren. Op basis van deze resultaten worden alle programma geëvalueerd en aangepast.