Speerpuntprogramma's

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Het karakter van programma is gericht is op het behalen van doelen ‘samen met de samenleving’. De co-creatie wordt nadrukkelijk opgezocht voor duurzame resultaten op lange termijn. De input van externe partners is bepalend voor het behalen van resultaat.

Thema-overstijgend

We geven invulling aan het profiel 'Ede kiest voor Food' door intensief de aansluiting te zoeken met andere speerpunten en externe ketenpartners. Een belangrijk resultaat dat Food samen met Public Affairs en andere speerpunten heeft behaald, is de toekenning van de Regio Deal voor de FoodValley. De inhoud van de Regio Deal is voor een belangrijk deel gebaseerd op de beleidsdoelen van Food die betrekking hebben op landbouw en een gezonde leefomgeving. De inhoud van de Regio Deal is coherent met de speerpunten van de regionale voedselvisie. Een ander resultaat is de totstandkoming van de coalitie Preventie in de FoodValley. Ede heeft hierbij namens de regio de regie gevoerd.

Gezonde mensen

1.

In de wijken worden lopende en nieuwe initiatieven uitgevoerd, gestimuleerd en/of financieel ondersteund die een gezonde leefstijl onder kwetsbare inwoners bevorderen.

Toelichting

In de Alliantie Voeding werkt de gemeente samen met onder andere Ziekenhuis Gelderse Vallei, Opella en de WUR aan voedselvaardigheid bij kwetsbare grepen. Een strategische samenwerking met de CHE heeft geresulteerd in praktische voorbereidingen om in 2019 gezamenlijk twee projecten te starten. In samenwerking met de beleidsvelden publieke gezondheid en sport en met Werkkracht is gewerkt aan een pilotproject voor leefstijlbegeleiding bij minima in Ede. Deze zal in 2019 van start gaan.

Gezonde voedselomgeving

1.

We steunen nieuwe initiatieven om Food zichtbaar te maken in de openbare ruimte.

2.

Het aantal kantines van maatschappelijke voorzieningen dat gezond en duurzaam voedsel aanbiedt groeit.

3.

In de gemeentelijke gebouwen is meer aandacht voor gezond, duurzaam en lokaal voedsel.

4.

Het leernetwerk 'gezonde school' groeit in 2018’.

5.

Meer basisscholen in de gemeente Ede krijgen het vignet ‘Gezonde School’ met het themacertificaat ‘voeding'.

6.

Het aantal basisscholen met een schooltuin of moestuinbakken neemt toe.

Toelichting

1.   Food in de leefomgeving: Stadslandbouw in Ede is uitgebreid met enkele grote initiatieven, zoals het Tiny Food Forest. Verder is er een inspiratie-evenement over cityfarming op het WFC gehouden, is Herenboeren Ede van start gegaan met het werven van leden en is het WFC verrijkt met zichtbare food-streetart.

6.   Voedseleducatie: In het schooljaar 2017-2018 hebben 16 basisscholen deelgenomen aan het moestuinproject van de gemeente. Hiervan gaan in ieder geval 14 scholen verder. Ook hebben zich alweer zes nieuwe scholen opgegeven voor het volgende schooljaar. In ieder geval zes scholen kunnen worden gezien als voorloper op vanuit de Gezonde School-aanpak (voedselonderwijs, gezond voedingsbeleid, gezonde omgeving).

Duurzame voedselconsumptie

1.

Inwoners in Ede worden in 2018 intensief betrokken bij initiatieven om minder voedsel te verspillen (de FoodBattle).

Toelichting

1.   Voedselverspilling: Op regionaal niveau is gestart met het project Restaurants van Morgen, waarbij acht restaurants in Ede zijn bezocht. In 2019 krijgt dit project een vervolg door begeleiding van deze restaurants. Eind 2018 is een rapport opgeleverd over voedselverspilling in Ede. Dit gaan we in 2019 gebruiken voor het uitzetten van verdere projecten.

Korte voedselketens

1.

In 2018 zijn meer lokale producten verkrijgbaar (in de horeca, supermarkten, winkels, afhaalpunten, maatschappelijke instellingen).

2.

We leggen verdere contacten met producenten en ketenpartners om verbindingen in de korte keten te stimuleren.

Toelichting

2.   Streekproducten en korte ketens: In 2018 zijn inspiratiebijeenkomsten georganiseerd, is er een convenant van samenwerkende groente & fruittelers in de regio opgezet, en zijn er gesprekken gevoerd met producenten en ketenpartners om knelpunten en kansen in de keten te onderzoeken. Hierdoor hebben ketenpartners hun concepten versterkt en zijn er nieuwe samenwerkingen gestart. Door deelname aan de Masterclass produceren in de korte keten werken 13 boeren toe naar een nieuw verdienmodel in de korte keten.

Robuuste agrofoodsector

1.

In 2018 organiseren we themabijeenkomsten om agrofoodproducenten te stimuleren producten te ontwikkelen die het huidige aanbod aanvullen.

2.

In 2018 worden bijeenkomsten georganiseerd om de regionale netwerkvorming en innovatie op het gebied van Food te stimuleren.

3.

De regionale FoodValley monitor, editie Ede, krijgt samen met AgriFood Capital een vervolg in 2018.

Toelichting

2.   Netwerkbijeenkomsten: In 2018 is het NEON Food netwerk gelanceerd; een netwerk voor en door food ondernemers. In 2018 zijn een drietal netwerkbijeenkomsten gehouden met thema’s blockchain, het WFC en samenwerking met kennisinstituten.

3.   Food Monitor: De AgriFood Monitor, een cijfermatige onderbouwing van de Agro Food sector van de regio, is in het Nederlands, Duits en Engels uitgebracht.

Aanpak voedsel als systeem

1.

In 2018 vindt verdere doorvertaling plaats van de in 2017 opgestelde foodprofilering.

2.

Breed inzetbare corporate communicatiemiddelen voor onder meer het World Food Center worden verder ontwikkeld.

3.

In 2018 wordt een begin gemaakt met een (online) netwerk/community voedsel Ede over kennis en bereikbaar voedsel.

4.

Het regionale uitvoeringsprogramma Food biedt de mogelijkheid om op voedselthema’s samen inspanningen in te verrichten, waardoor de regio zich nadrukkelijker kan positioneren als food-regio.

5.

In 2018 pakken we de uitvoering van de regionale voedselvisie verder op. Focus ligt op de thema’s korte ketens, voedselverspilling en voedsel en reststromen.

6.

In 2018 investeren we in het voedselnetwerk nationaal en internationaal.

Toelichting

1.   Zakelijke Food-evenementen: De gemeente Ede heeft zich dit jaar op een aantal zakelijke food-evenementen actief geprofileerd als dé stad en regio van duurzame en gezonde voeding. In de oprichting van de organisatie Ede Marketing is nadrukkelijk de profilering op het gebied van voedsel meegenomen.

2.   Corporate communicatie: Ook in 2018 heeft het speerpunt Food op diverse manieren actief bijgedragen aan de totstandkoming van een corporate verhaal en strategie van en over de integrale ambitie van Ede.

3.   Inzet en inzicht in voedselnetwerken: Een inventarisatie voedsel-gerelateerde netwerken waar Ede aan deelneemt heeft geleid tot een duidelijke focus en daarmee een gerichte inzet van Ede in deze netwerken. Betrokkenheid van Ede bij de nationale citydeal Voedsel op de stedelijke agenda en het internationale Milan Urban Food policy Pact en - in dat kader FAO- leverde Ede in 2018 verdere zichtbaarheid op. Daarmee ontstonden meer mogelijkheden voor beïnvloeding en positionering van onder meer het WFC.

4.   Food-community: In 2018 is het bereik van het platform vergroot door onder andere gebruik van social media en netwerken van gemeente Ede. We hebben daarmee de interactie, informatie en verkrijgbaarheid van/over gezond en duurzaam voedsel in Ede vergroot.

5.   Onderzoek inbedding voedselbeleid en benchmark Ede-andere gemeenten: In 2018 is de eerste studie van het voedselbeleid afgerond en ingestuurd naar een wetenschappelijk tijdschrift. De participatieve dataverzameling voor onderzoek 2 en 3 is afgerond.

6.   Voedselraad: In 2018 is na verkenning gebleken dat er genoeg draagvlak is om de voedselraad op te zetten. Deze krijgt de ruimte Ede gevraagd en ongevraagd te adviseren over het lokale voedselbeleid. In 2018 zijn twee bijeenkomsten geweest.