Speerpuntprogramma's

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel: Versterken concurrentiekracht

1.

Het initiatief van de Wageningen UR voor een interuniversitair onderzoeksprogramma Food & Consument gerelateerd aan de bezoekersstroom van het WFC heeft goede grond bij een zestal universiteiten, viertal HBO's (waaronder de CHE) en drietal onderzoeksinstituten gevonden. De universiteiten geven aan vanaf 2018 zelfstandig in het programma te gaan investeren. De verwachting is dat de HBO's dit voorbeeld volgen.

2.

De Food Accelerator - een voorziening voor doorgroeiende  ondernemingen - blijkt vanuit eerder onderzoek haalbaar. FoodValley.nl heeft een businesscase opgesteld, de verwachting is dat dit jaar de formele samenwerking tussen de betrokken partijen is geregeld en de Food Accelerator in 2018 van start kan. Wij verwachten een toename van aangesloten partijen in de komende periode.

3.

Voor acquisitiemedewerkers van onder andere Ede, Wageningen, Wageningen UR, WFC en andere stakeholders is een communicatie toolbox opgezet om online steeds het meest actuele materiaal beschikbaar te hebben. De toolbox gaat dit jaar definitief online, waarbij ook de partners in de regio worden uitgenodigd mee te doen.

4.

De gemeente Wageningen werkt samen met onder andere ondernemers aan revitalisering van het Business & Science Park (B&SP).

5.

Food en BusinessPark Ede en de Integrale aanpak Bedrijventerreinen en locaties (IABW) sluiten aan op de KennisAs.

Doel: Versterken innovatie-ecosysteem

1.

De Wageningen UR heeft afgelopen jaar gewerkt aan een Kennispark ontwikkeling. Dit gebeurde in samenwerking met de provincie, de gemeenten Ede en Wageningen, en in afstemming met de regio FoodValley en stichting FoodValley.nl. Kennispark is een onafhankelijke organisatie met als doel om investeerders te binden aan het gebied van Ede-Wageningen/FoodValley én bedrijven (van starters tot groeiers) te versterken. Ze doen dit met grote betrokkenheid van de WUR, maar juist ook op enige afstand daarvan. Bestaande voorbeelden hiervan zijn Kennispark Twente en Brainport. Bij succesvol besluit over de verdere ontwikkeling van Kennispark eind dit jaar, is de verwachting in 2018 een start te maken met de uitvoering van Kennispark FoodValley.

2.

In het laatste kwartaal van dit jaar en in 2018 vinden er thematische events plaats die gericht zijn op de combinatie van de programma's KennisAs en Food. Hierbij staat de verbinding met het regionale bedrijfsleven centraal.

3.

De gemeente Wageningen heeft de CityDeal ‘Kennis maken’ getekend. Een CityDeal is een middel om de doelstellingen vanuit het Rijk zoals het versterken van groei, innovatie en leefbaarheid in Nederlandse steden te bereiken. De City Deal Kennis Maken bevat concrete samenwerkingsafspraken tussen universiteiten, HBO’s, steden, overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het heeft als doel integrale oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te formuleren. Evenals voorgaande jaren schakelt de gemeente Wageningen in 2018 WUR-studenten bij projecten. De gemeente Ede zorgt voor verbinding met de CHE.

Doel: Versterken ruimtelijke kwaliteit

1.

In het najaar van 2017 stellen de colleges van de gemeente Ede en Wageningen en de Gedeputeerde Staten het Handboek Inrichting Openbare Ruimte KennisAs vast. Zowel in Wageningen (Nijenoord Allee) als in Ede (Parklaan) passen wij het handboek toe. Daarmee wordt het innovatieve karakter van het gehele gebied zichtbaar.

2.

Na volledige afronding van de benodigde locatieonderzoeken en kostendoorrekening wordt definitief besloten over de plaatsing van bakens langs de KennisAs. Realisatie wordt voorzien in 2018.

Toelichting

2.

Doorrekening van de bakens wees uit dat de kosten niet opwogen tegen het verwachte effect. Wel zijn conform het handboek inrichting openbare ruimte de eerste 'erlenmeyers' geplaatst om ervaring op te doen. Als deze objecten aan de verwachtingen voldoen, dan worden er de komende jaren meer geplaatst.