Door het Amerikaanse bureau BRC is, samen met agrofoodbedrijven en instellingen, een masterplan voor de WFC Experience ontwikkeld. Op basis van dit masterplan is een businesscase opgesteld voor de Experience. Tegelijkertijd met de uitwerking van de Experience is ook op schetsniveau getekend aan het gebouw en is nagedacht over de inrichting van de organisatie van de WFC Experience. Alle uitgangspunten voor de ontwikkeling van de Experience zijn opgenomen in een Nota van Uitgangspunten. Deze nota is de basis voor besluitvorming over de Experience bij de initiatiefnemers.
Met steun van verschillende universiteiten, gemeente Ede, provincie Gelderland en een aantal foodbedrijven, is bij de NWO een aanvraag ingediend voor financiering van een interuniversitair onderzoeksprogramma Food & Consument. De uitwerking van het onderzoeksprogramma vindt in nauwe samenhang plaats met de ontwikkeling van de Experience.
Er is gewerkt aan een integraal gebiedsconcept, waarin de samenhang en synergie tussen de verschillende functies in het gebied verder vorm wordt gegeven. Gebaseerd op dit concept is in 2018 het Ontwikkelperspectief WFC vastgesteld door het college en ter kennisgeving aangenomen door de gemeenteraad. Dit Ontwikkelperspectief wordt uitgewerkt in een Structuurvisie voor het WFC, waarin de stedenbouwkundige, landschappelijke en functionele uitgangspunten voor het gebied worden vastgelegd.
Gezien bovenstaande uitwerkingen is het noodzakelijk gebleken om de huidige Grond- en Samenwerkingsovereenkomst met WFCD aan te passen. Onderhandelingen in aanloop naar de besluitvorming over de Experience hebben geleid tot een afsprakenkader tussen partijen. Dit afsprakenkader zal in 2019 uitgewerkt worden in een vervolgovereenkomst met WFCD en in een wensen en bedenkingen procedure aan de gemeenteraad worden voorgelegd.